YEREL YÖNETİMLER İÇİN YASA TASLAĞI

Projelere belediye izni gerekmeyecek 'Yerel Yönetimler Yasa Taslağı'nda yer alan bilgiye göre, büyük projeler belediye yönetimleri tarafından yapılmak istenmediği durumlarda vali tarafından belediye kaynakları kullanılarak yaptırılabilecek.
02 Şubat 2020 10:21

Hazırlanan "Yerel Yönetimler Yasa Taslağı" ile belediye başkanlarının izni olmadan iktidarın projeleri valilikler eliyle yaptırılabilecek ve gideri belediyeden karşılanacak. Valiler, belediyelerin mal ve malzemelerine el koyabilecek.

BirGün'den Hüseyin Şimşek'in haberine göre, 61 maddelik taslak çalışmada Belediye Kanunu’nda öngörülen değişiklik ile iktidarın büyük projelerinin belediye yönetimleri tarafından yapılmak istenmediği hallerde valiler duruma el koyabilecek, öngörülen proje vali tarafından belediye kaynakları kullanılarak yaptırılabilecek.

Böylece, Kanal İstanbul projesinin protokolünden çekilen İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bu kararı, valilik eliyle “yok” sayılacak. Vali, belediyenin araç ve gereçlerinin, personelinin ve bütçesinin Kanal İstanbul projesinde kullanılmasına onay verebilecek.

Kanunda Cumhurbaşkanı izni olmaksızın, “bağış yoluyla” üçüncü kişilere ait şirketler belediyelere devredebilirken şimdi bu olanak da ortadan kaldırılıyor ve Cumhurbaşkanı’nın onay şartı kesinleşiyor. Kanunda planlanan bir diğer değişiklikle ise büyükşehirlerin merkez ilçe belediyeleri ile büyükşehir sınırlarında bulunan diğer ilçe belediyeleri arasında ayrım yapılması. Taslak ile birbirine komşu iki belediyenin farklı düzenlemelere tabii tutulmasının önü açılıyor.

ÖNEMLİ GÖREVLER İLÇELERE

Düzenleme ile yolcu ve yük terminali yapma, otopark yapma, işletme ve işlettirme, ruhsat verme yetkileri ile mezarlık hizmetlerini yürütme, toptancı hali ve mezbaha yapma yetkisi tek başına ilçe belediyelerine verilecek.

Belediye Kanunu’nda öngörülen değişiklikle, ortak yatırım programları için ilçe belediyesi bütçesinde ödenek bulunmaması halinde büyükşehir belediyesinin veya bağlı kuruluşlarının bütçesinden bu işler için ödenek ayrılması zorunluluğu getirilecek.

Düzenlemeye göre, belediye imkanlarının “şiddet olaylarında dolaylı da olsa” kullanıldığının tespiti durumunda valilik kararıyla taşınır mallara el konulabilecek. Belediye personeli vali veya kaymakam tarafından görevinden uzaklaştırılabilecek ve kişinin göreve geri dönmesinin tek yolu da vali veya kaymakamın kararı ile olabilecek.

BİRGÜN

İZDÜŞÜM MEDYA SAYFASINI
YORUMUNUZU YAZIN ...
Farklı olanı seçin:
# # # # # #
izdusummedya.com