OKUMA ALIŞKANLIĞI OLMAYANLARA ÖNERİLER

Kitap okuma alışkanlığı, zor gibi gözükse de aslında zamanla çok kolay bir şekilde edinilebilen bir alışkanlık. Bu alışkanlığı zora sokan aslında bizleriz. Hadi gelin kitap okumaya nasıl ve nereden başlanacağına bakalım.
30 Mayıs 2020 11:59

İlk önce bahane üretmeyi bırakalım

Bir kere ilk iş bahane üretmeyi bırakalım. Genel olarak herhangi bir iş için bahane üretmek zaten olumlu bir sonuç vermez. Fakat kitap okumamak için üretilen her bahane, harekete geçmeyi çok daha katlanılmaz kılar.

Sayfa sayısını unut, önemli olan o değil...

Artık bahane üretmeyi bıraktık. Sıra geldi okuyacağımız kitabı seçmeye. Burada önemli bir konu var. Okuyacağınız kitabı araştırırken sayfa sayısını bir kenara bırakın. Yani tabii ki sizin için hiç önemi olmasın demiyorum. Fakat önceliğiniz sayfa sayısı değil, kitabın ne anlattığı olsun.

Okuyacağınız kitabın konusuna dikkat edin

Alışkanlık kazanana kadar mümkün olduğunca konu bakımından ağır kitaplardan uzak durun. İlk başta teori ağırlıklı kitaplar okumak sizi sıkabilir. Bunun yerine okumaya olay örgüsü olan akıcı bir romanla başlayabilirsiniz.

'Okuyabildiğim kadar okuyayım' düşüncesinden uzak durun

Kitabı seçtiniz. Artık sadece başlaması kaldı. Bir kere okuyabildiğim kadar okuyayım düşüncesinden uzak durun. Çünkü daha alışkanlık kazanmadınız. Seçtiğiniz kitaptan sıkılmamak ve o kitabın da daha önce okumak isteyip öylece kalakalan kitapların arasında kaybolmasını istemiyorsanız alışkanlık kazanmak için okuma sürenizi yavaş yavaş arttırın.

Ortamınıza dikkat edin

Öncelikle okuyacağınız ortamı güzel bir şekilde oluşturun. Sizi okumaya çekecek ışığın ve oturma düzeninizin iyi olduğu bir yer seçin. Kapalı, basık bir ortam modunuzu etkileyecektir.

15 dakika ile başlayın

Buraya kadar her şey tamam. Sıra geldi okumaya. İlk gün 15 dakika okuyun ve bu 15 dakika boyunca sadece kitaba odaklanın. Unutun başka her ne varsa aklınızda. Bir süre bu rutini tekrarlayın. Göreceksiniz ki 15 dakika bir süre sonra size yetmemeye başlayacak.

Endişeye gerek yok

Baktınız bu formül işe yaramıyor. Ne yaparsanız yapın odaklanamıyor ve bir süre sonra sıkılıyorsunuz. Başlarken bu da çok normal. Endişeye gerek yok. Kitap değiştirin demeyeceğim. Çünkü sadece 15 dakika okuyarak kitabın asıl anlatmak istediği yere gelemezsiniz. Bu sıkılganlık kitap okumaya alışık olmadığınız için.

Buna rağmen odaklanamıyorsanız sorun kitapla sizin aranızda olabilir...

Fakat her gün 15’er dakika okuyarak kitaptaki olayın içine girdiyseniz ve buna rağmen odaklanamıyorsanız sorun kitapla sizin aranızda olabilir. Böyle zamanlarda kitap değiştirmek alışkanlığınızı kaybetmemek için yarar sağlayabilir.

Okumak, başlı başına bir disiplin

Okumak, dizi veya film izlemek, spor yapmak ya da mutfakta yemek pişirmekle kıyaslanacak bir eylem değil. Evet spor yapmak gibi özveri isteyebilir. Fakat okumak, başlı başına bir disiplin. İzlediğimiz o muhteşem dizi ve filmleri açığa çıkartan zihinleri oluşturan bir yaşama biçimi.

Hangi kitapları okuduğunuz çok önemli

Okumaya alıştıktan sonra aslında bir terapiden çok kendinizin gelişimini göreceksiniz. Tabii ki hangi kitapları okuduğunuz çok önemli. Günümüz yoz kültürünün ürettiği iki kelime yazıp kitap çıkartan insanları okumayın. Hatta iyi kitaplar okuyarak onlarla mücadele etmenizi öneririm.

MİLLİYET

İZDÜŞÜM MEDYA SAYFASINI
YORUMUNUZU YAZIN ...
Farklı olanı seçin:
# # # # # #
izdusummedya.com