EBEVEYNLER ÇOCUKLARININ DERS ÇALIŞMASINA NASIL YARDIMCI OLABİLİR?

Sizlere çocuklarınıza ders çalışrken yardımcı olabilmeniz için bazı tavsiyeler vermek istiyorum. Üç çocuk annesi olarak, çocuğunuza özellikle de hakim olmadığınız bir konuda yardım etmenin ne kadar zor olduğunu iyi biliyorum. Konuyu ne kadar az ya da çok bildiğiniz fark etmeksizin, çocuğunuza yardımcı olabilmeniz için sizlere birkaç tavsiyem var.
15 Haziran 2020 07:49

Kendi öğrencilerime her sene başında daha sağlıklı ders çalışma alışkanlıkları ile ilgili bu önerilerin öneminden bahsederim ve sizin çocuklarınızın da bunlardan faydalanabileceğini umuyorum.

AKLINIZDAN ÇIKARMAMANIZ GEREKEN BİRKAÇ TEMEL NOKTA 

Yeniden değerlendirme yapmanız gereken zamanı bilin: Psikoloji dersimde öğrencilerimin derse mümkün olduğu kadar katılmalarını istiyorum. Bu da, öğrendiklerini tartışmaya açarak sorgulamalarını ve derste öğrendiklerini dışarıdaki hayata uygulamalarını sağlıyor. Evde ders çalışmanın da temelde buna benzemesi, ders çalışmanın beraberinde getirdiği zihinsel yükü ebeveynin değil öğrencinin çekmesi gerektiği anlamına geliyor. Eğer siz çocuğunuzdan daha çok iş yapıyorsanız durumu tekrar değerlendirme ve düzenleme vaktiniz gelmiş demektir.

Tekrar okumak her zaman işe yaramaz: Derslerde alınan notların üzerinden geçmenin bazı yararları olsa da buna harcanan vakit daha etkili bir şekilde değerlendirilebilir, özellikle de öğrenci sürekli aynı kısmı okuyup duruyorsa. Daha önce bir paragrafı birkaç kere okuyup hiçbir şey anlamadığınız oldu mu? Bu durum okuma yapan çocuğunuz için de geçerli olabilir, özellikle de etrafta cep telefonları veya başka dikkat dağıtıcı unsurlar bulunuyorsa.

Ne kadar az dikkat dağınıklığı, o kadar iyi: Bu doğrultuda, dikkatini hiç dağıtmadan çalıştığı bir sürenin sonunda çocuğunuza kısa bir mola gibi küçük ödüller sunun. Unutmayın ki, bilişsel açıdan bakıldığında hiç kimse aynı anda birkaç işi başarılı bir şekilde yürütemez. Eğer bir öğrenci sevdiği bir diziyle veya şarkıyla ilgileniyor ya da arkadaşıyla mesajlaşıyorsa, dersine de aynı dikkati veremez.

Çocuğunuzun Ders Çalışmasına Yardım Etmenin 3 Yolu

1. Sorular sorun: Öğrencilere arada sırada dersle ilgili sorular sorun.  Çocuğunuzun neyi bilip bilmediğini kendisinin daha iyi anlaması ve tahminde bulunmaması için ona oldukça az ipucu verin. Doğru yanıtı tahminle bulmak aslında kötü bir şey olmasa da çocuğunuza sahte bir başarı duygusu verebilir. Belirli yanıtların arkasında yatan mantığı gözden geçirin. Devam etmeden önce öğrencilerin birkaç soruya doğru yanıt vermelerini sağlayın.

2. Takıldığı noktaları ele alın: Çocuğunuzdan belli bir konu ile ilgili temel noktaları yazmasını ve ardından yazdıklarına çok bakmadan bu konuyu size anlatmasını isteyin. Eğer ipucu vermenize rağmen takıldığı bir yer olursa, bu derse tam olarak hakim olmadığının göstergesi olabilir. Çocuğunuzdan karıştırdığı yeri size anlatmasını isteyin. Takılınan yerler hakkında konuşmak genellikle öğrencilerin konuyu hatırlamalarını ve anlatmaya devam etmelerini sağlar.

Eğer bu yöntem işe yaramazsa, çocuğunuzdan o konuyla ilgili ne biliyorsa yazmasını isteyin. Ben buna “beyin boşaltması” diyorum ve bazen öğrencilerimden sınıftan ayrılmadan önce bunu yapmalarını istiyorum. Evdeyken, bu uygulamadan akıllarında kalanları olabildiğince hatırlamaya çalışıyorlar. Bu da konuyu daha sağlam kavramalarını sağlıyor. 

3. Hatırlama soruları sorun: Öğrenciler, çoktan seçmeli, eşleştirmeli ve boşluk doldurma sorularının cevaplarını cevap anahtarından tanıyabilirler. Bu tür sorulara (örneğin bir ders kitabının ünite değerlendirmesinde) erişiminiz varsa, bunlardan kaçınmalısınız. Hatırlama soruları daha zorlayıcıdır ve hiçbir ipucu içermemelidir. Tanıma sorusunu hatırlama sorusuna dönüştürmenin bir yoluysa, olası doğru yanıtları vermeden çocuğunuza soru sormaktır.

Eğer çocuğunuz çözümde zorlanıyorsa, takıldığı soru ile ilgili aklında kalan, hatırlayabildiği her şeyi açıklamasını isteyin. Genellikle konuyla ilgili diğer önemli ayrıntıları hatırlarken doğru cevaba da rastlarlar. 

Zamanınız mı dar? Meşgul ebeveynleri çok iyi anlıyorum. Çocuğunuza yardım edemediğinizde, ona dikkat dağıtıcı şeylerden uzaklaşmasını, kendini test etmesini ve uzun çalışma süreleri sırasında kısa molalar vermesini hatırlatın. 

Öğrenciler, öğretmenler ve veliler olarak bu önerilere ne kadar çok uyarsak, öğrencilerin daha verimli ve etkili çalışma alışkanlıkları geliştirme şansları da o kadar artar. Çünkü, daha iyi çalışma alışkanlıkları daha fazla öğrenme, daha iyi notlar ve daha üretken, daha mutlu, daha motive öğrenciler demektir.

Çeviri: Zeynep Topal

EĞİTİM PEDİA

İZDÜŞÜM MEDYA SAYFASINI
YORUMUNUZU YAZIN ...
Farklı olanı seçin:
# # # # # #
izdusummedya.com