AYASOFYA KARARI NEDEN ENDİŞELENDİRİYOR

Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Ahmed er-Raysuni , bazı kesimlerin, Ayasofya'nın ibadete açılması konusundaki rahatsızlıklarının sebebinin, siyasi, ideolojik olduğunu söyleyerek, "Özellikle de Türkiye'nin rolünün artmasından endişe ediyorlar." ifadesini kullandı.
27 Temmuz 2020 07:01

Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Ahmed er-Raysuni, Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nin ibadete açılmasından dolayı rahatsızlık duyanların Türkiye'nin rolünün artmasından endişe ettiğini belirtti.

Raysuni, Birliğin sosyal paylaşım sitesindeki açıklamasında, Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nin yeniden ibadete açılmasının Türkiye, İslam dini ve Hıristiyanlık için kazanımları olduğunu belirtti.

Ayasofya'nın yeniden ibadete açılmasından alınması gereken dersler olduğuna işaret eden Raysuni, bunlar arasında; zamanında camilerin kapatılması gibi 1. Dünya Savaşı'nın bazı sonuçlarına zorla maruz kalan Türkiye'nin savaşın sonuçlarından kurtulmaya başlamasının yer aldığını ifade etti.

Raysuni, şimdi ise Türkiye'nin üzerindeki tozu silkelediğini, bu ağır mirastan kurtulduğunu ve mağlubiyetinin sona erdiğini kaydetti.

Bu durumun ayrıca Türkiye'nin, toprakları ve müesseseleri üzerindeki tam egemenliğini yeniden geri aldığına işaret ettiğini belirten Raysuni, bu adımı "dünya çapında dini bir dönüşümün işareti" şeklinde değerlendirdi.

Raysuni, "Bazı kesimlerin, Ayasofya'nın ibadete açılması konusundaki rahatsızlıklarının sebebi, siyasi, ideolojik. Özellikle de Türkiye'nin rolünün artmasından endişe ediyorlar." ifadesini kullandı.

Birlik Başkanı ayrıca, Mescid-i Aksa'nın özgürlüğüne kavuşması gibi bazı olumlu değişimlerin göstergesi olan bu adımdan dolayı duyduğu mutluluğu ifade etti.

 

Prof. Dr. Ahmed er-Raysuni Kimdir?

Faslı alim Raysuni, 1953'te Fas'ın kuzeyindeki El-Arâiş bölgesinde dünyaya geldi.

Karaviyyin ve 5. Muhammed üniversitelerinde eğitim gören Raysuni, daha sonra 1992 yılında Fıkıh Usulü alanında doktorasını tamamladı. Bilimsel cesareti ve ilmi birikimiyle öne çıkan Raysuni, "Herhangi bir hile olmaksızın gerçeğin söylenmesi" ile "orta yolun benimsemesi" ilkesini savunmasıyla biliniyor.

Raysuni, Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkan Yardımcılığı görevinden önce Fas İslami Gelecek Derneği Başkanlığı görevinde bulundu.

Fas'ta 1996'da Adalet ve Kalkınma Partisi'nin kolu olan Tevhid ve Islah Hareketi'nin kurulmasıyla bu harekete girdi ve 1996'dan 2003'e kadar hareketin başkanlığını yürüttü. Bunun yanı sıra Sünni Alimler Birliği başkanlığını yaptı.

Raysuni, evli ve 5 çocuk babasıdır.

  

DİYANET BÜLTENİ

İZDÜŞÜM MEDYA SAYFASINI
YORUMUNUZU YAZIN ...
Farklı olanı seçin:
# # # # # #
izdusummedya.com