4 KİŞİLİK BİR AİLENİN AÇLIK SINIRI 2.374

Türk-İş, "Bu ay, 4 kişilik ailenin Açlık Sınırı 2.374 TL, Yoksulluk Sınırı 7.732TL"
27 Nisan 2020 11:17

Türk-İş (Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu) tarafından hazırlanan “açlık ve yoksulluk sınırı” araştırması Nisan ayı sonuçları yayınlandı:

Türk-İş Araştırmasının 2020 Nisan ayı sonucuna göre:

Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 2.374,00 TL,

Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 7.732,91 TL,

Bekar bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 2.883,88 TL olarak hesaplandı.

Dört kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması (mutfak masrafı) tutarı yılın ilk dört ayında önceki yılsonuna göre 211 TL, temel ihtiyaçlar için yapılması gereken toplam harcama ise 688 TL daha fazla olmuştur.

Türk-İş tarafından hesaplanan gıda endeksi ile TÜİK tarafından hesaplanan tüketici fiyatları ile gıda fiyatları endeksi değişimi aşağıdaki şekilde yer almaktadır. Görüldüğü gibi gıda fiyatlarındaki değişimin yönü ve hızı birbirine paralel bir gelişim göstermektedir. Önceki yıl tüketici fiyatlarının üzerinde olan gıda fiyatları son aylarda gerisindedir.

Türk-İş’in verileri temel alındığında “mutfak enflasyonu”ndaki değişim 2020 Nisan ayı itibariyle şu şekilde olmuştur:

Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 1,23 oranında arttı.

Yılın ilk dört ayı itibariyle fiyatlardaki artış yüzde 9,77 oranında oldu.

Gıda enflasyonunda son on iki ay itibariyle artış oranı yüzde 12,68 oldu.

Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 13,61 olarak hesaplandı.

KAMU EXPRESS

İZDÜŞÜM MEDYA SAYFASINI
YORUMUNUZU YAZIN ...
Farklı olanı seçin:
# # # # # #
izdusummedya.com