MEB ZORUNLU HİZMETE EK PUAN UYGULAMASINDA YANLIŞTA ISRAR EDİYOR…

17/04/2015 tarih ve 29329 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği 40.maddenin 6.bendinde Zorunlu çalışma yükümlülüğünü yerine getirmek üzere zorunlu hizmet alanlarına atanıp zorunlu hizmet alanlarında fiilen görev yapmakta olan öğretmenlerden bu Yönetmelikte zorunlu hizmet alanları için öngörülen azami çalışma sürelerinin üzerinde görev yapanların hizmet puanları, görev yapmakta oldukları hizmet alanı için öngörülen puan dikkate alınarak azami çalışma sürelerinin üzerinde geçen ilk yıl için %25, ikinci yıl için %50, üçüncü ve sonraki yıllar için %100 artırılarak belirlenir hükmü yer almaktadır. Ancak uygulamada aşağıdaki mağduriyetler yaşanmaktadır.
14 Şubat 2019 08:49

1. 2010 öncesinde atanıp halen zorunlu hizmet bölgesinde görev yapanlara ek puan verilmemektedir. Yönetmelik 17/04/2015 tarihinde değiştiğine göre ya bu tarihten sonra göreve başlayanlara verilmeli ya da yönetmeliğin çıktığı tarihte zorunlu hizmet bölgesinde çalışmaya devam eden herkese göreve başladığı tarih dikkate alınmadan ek puan verilmesi gerekmektedir.

2. Ek puan sadece ilk atandığı yerde göreve devam edenlere verilmeli, zorunlu hizmeti bitmeden tekrar zorunlu hizmete eşdeğer bölgeye başka yerlere tayin isteyenlere verilmemeli. Çünkü 3. Bölgeye atanan birisi 3 yılı dolduğunda batının zorunlu hizmeti olan bir yere yer değiştiriyor ve zorunlu hizmetini batıda bitirdiği için ek puan almaya başlıyor.

3. Geçici görevlendirme ile çalışanlara ek puan verilmemeli. Tayin hakkı varken ve tayini çıkabiliyorken tayin istemeyip geçici görevlendirme ile ek puan almaya devam edilmektedir. Sırf ek puan için hem öğrenciler her dönem öğretmen değiştiriyor hem de okulun normunu kapattığı için iki taraf mağdur olurken diğer taraf ek puan ile ödüllendirilmektedir.

4. Hizmet bölgesi farklı bir yerde geçici görevlendirilirse zorunlu hizmet süresi değişmektedir. 30 Eylül tarihi itibariyle 3 yıllık zorunlu hizmeti kalkacak olan kişi, 3. yılında zorunlu hizmeti 4 yıl olan yere 9 aylığına görevlendirilirse zorunlu hizmet 4 yıla çıkıyor. İller arası yer değiştirdiğinde zorunlu hizmeti bitmeden yer değiştirdiği için yeni yerinde ek puan almaya başlıyor. Eğer görevlendirilmeseydi zorunlu hizmeti bitecek ve yeni yerinde ömür boyu ek puan alamayacaktır.

5-. Zorunlu hizmette il içi veya iller arasında sadece 30 Eylül baz alınmakta bu tarih itibariyle zorunlu hizmeti bitecekler için Tamamladı(30 Eylül itibariyle) yazılarak zorunlu hizmeti tamamlamış sayılmaktadır. Ancak 20 Eylül'de zorunlu hizmeti biten kişinin 13 Eylül'de iller arası ek atama ile tayini çıksa ve eylül ayında yeni görev yerine başlasa sonra askerlik için izin alsa zorunlu hizmet puanı alamayacaktı. Ancak 6 aylık kısa dönem askerlik için izne ayrılsa  ve askerlik dönüşü mart ayında görevden ayrılıp yeni görev yerine başlarsa zorunlu hizmeti 1 hafta eksik olduğu için yeni görev yerinde ömür boyu ek puan almaya devam ediyor.

6- Zorunlu hizmeti 9 Eylül'de biten kişi 27 Ağustos'ta Müdür yardımcısı olarak eşdeğer başka bir okulda göreve başlasa 12 gün sonra yeni okulunda zorunlu hizmeti tamamladığı için ömür boyu ek puan almaya başlıyor. Aslında 30 Eylül tarihi itibari ile zorunlu hizmeti bitmesine rağmen sistemin açığından dolayı iller arası ya da il içi öğretmen olarak tayini çıkmadığı için Müdür Yardımcısı olarak haksız puan almaya devam ediyor

7- Ek puan süresi en fazla 3-4 yıl ile sınırlanmalı ömür boyu ek puan verilmemelidir. Yönetmelik değişikliğindeki amaç öğretmeni doğuda 7 yıl tutabilmekti. 7 yılda 30 puandan 210 puan + 83 ek puan (7,5+15+30+30)  ile Batıya tayininin kolaylaşması amacıyla çıkan yönetmelik batıdakine de ek puan vererek amacından sapmaktadır.

8- Ek puan sadece 3. bölgelerde olmalı, 1. ve 2. hizmet bölgelerinin zorunlu hizmet bölgelerinde olmamalıdır. Çünkü doğudaki ek puan alırken batının zorunlu hizmet bölgelerindekiler de ek puan almaya devam etmektedir. Amacımız batıda öğretmen tutmak olmadığına göre ek puan vermenin amacını anlayabilmiş değiliz.

9- Ek puan sadece ilk tayinde kullanılmalı sonra silinmelidir. Sonuçta batıya ve ya istediği yere tayini çıktığına göre uygulama amacına ulaşmıştır. Fazladan alınan puanların silinmesi gerekmektedir. Zaten gelişmişlik düzeylerine göre 3. Bölgenin 6. Alanında görev yapan öğretmen 30 puan alırken, 2. Bölgenin 6. Alanında 22 puan ve 1. Bölgenin 6. Alanında ise 18 puan alarak mağduriyetler telafi edilmektedir

10- Örneğin İstanbul'da aynı okulda çalışan personellerin bazısı 22, bazısı 33, bazıları 44 puan alarak çalışma barışı bozulmaktadır.  Aynı okulda 2011'de göreve başlayan personel, 2008'de göreve başlayan personelden daha fazla hizmet puanına sahiptir. Puan farkı günden güne artmaktadır.

Özetle sözleşmeli öğretmenlik uygulaması nedeniyle zorunlu hizmete ek puan uygulamasına ihtiyaç kalmamıştır. Adil bir uygulama için MEB zorunlu hizmetten muaf olsun olmasın şu an zorunlu hizmet bölgesinde çalışmaya devam eden herkese ek puan verilerek çalışma barışını sağlamalı ya da ek puan uygulaması kaldırılmalıdır.

Sistemin eksikliklerini gidermek amacıyla Milli Eğitim Bakanlığına CİMER üzerinden yazdığım bu yazıya “Bakanlığımız Öğretmen iş ve işlemleri Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği hükümlerine göre yapılmaktadır.” yazılarak cevap verilmiştir.

Mustafa DURAN

Eğitim Yöneticisi

izdusummedya.com
Bu haberin tüm hakları izdusummedya.com'a aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

İZDÜŞÜM MEDYA SAYFASINI
YORUMUNUZU YAZIN ...
Farklı olanı seçin:
# # # # # #
izdusummedya.com