HANGİ ARAŞTIRMA ŞİRKETİ KİME AİT?

Türkiye’de sık sık ‘Bu pazar seçim olsa’ adı altında seçim anketleri yapılır ve halkın ne düşündüğü araştırılır. Peki, hangi araştırma şirketi kime ait?
24 Haziran 2019 21:58
HANGİ ARAŞTIRMA ŞİRKETİ KİME AİT

Türkiye’de sık sık ‘Bu pazar seçim olsa’ adı altında seçim anketleri yapılır ve halkın ne düşündüğü araştırılır. Seçime yakın zamanlarda ise açıklanan kamuoyu araştırmalarıyla tahminde bulunulur. Kimi zaman manipülasyon amaçlı algı yönetimi aracı olarak değerlendirilen anketlerde yüzde yüz doğru tahminler yapıldığı gibi büyük hatalarla güven kaybeden araştırma şirketleri de var. Peki, hangi araştırma şirketi kime ait?

Pollmark

Pollmark, 2003 yılında kurulan bir kamuoyu araştırma şirketi… İbrahim Dalmış, Ertan Aydın, Yusuf Ziya Özcan, İhsan Dağı tarafından kuruldu. AK PARTİ’ye yakınlığı ile biliniyor. Bu şirket, Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde, AK PARTİ teşkilatı, belediye başkanları ve milletvekillerine anket uyguladı.

Metropoll

Özer Sencar, Metropoll Araştırma Merkezinin kurucusudur ve başkanı olarak görev yapmaktadır.

ANDY-AR

ANDY-AR Strateji Geliştirme ve Sosyal Araştırmalar Merkezi, uzman araştırmacı Faruk ACAR tarafından,1999 yılında Bursa’da kurulmuştur.

DENGE

DENGE Araştırma şirketi de hükümete özel anket yapıyor. Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Basri Yıldız, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la, ilk siyasete atıldığı yıllardan beri çalışıyor. AK PARTİ İstanbul Milletvekili Zeynep Karahan Uslu da şirkete danışmanlık yapıyor.

GENAR

GENAR Araştırma şirketi, Ak Parti Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu tarafından kuruldu. Şirketin yönetiminde Hüsrev Hatemi, Ümit Meriç, Nilüfer Narlı, Davut Dursun, Haluk Şahin, Arus Yumul ve Ak Parti MKYK üyesi Edibe Sözen var.

KONSENSUS

Murat Sarı tarafından 2001 yılında kuruldu.

ORC

ORC adlı şirket, Ankara merkezli bir şirket…   Şirket sahibi Mehmet Murat Pösteki.

 

POLLMARK

2003 yılında kurulan bir kamuoyu araştırma şirketi… İbrahim Dalmış, Ertan Aydın, Yusuf Ziya Özcan, İhsan Dağı tarafından kuruldu. 

KAMAR

Emre Kongar tarafından 1987 yılında kurulmuş olan anket şirketi Türkiye'de kurulan ilk anket şirketlerinden biridir. Şu anda başkanlığını Murat Doğan'ın yaptığı araştırma şirketi çok fazla gündemde olmayan bir şirkettir.

ANAR

1998 yılında Ankara’da kurulan şirketin sahibi Devlet Bakanı Beşir Atalay’dır. Genel Müdürü İbrahim Uslu. 

ANDY-AR

ANDY-AR Strateji Geliştirme ve Sosyal Araştırmalar Merkezi, uzman araştırmacı Faruk ACAR tarafından,1999 yılında Bursa’da kurulmuştur. Merkezi İstanbul’da bulunan ANDY-AR’ın; Ankara, İzmir, Bursa başta olmak üzere Türkiye genelinde 35 ilde temsilciliği bulunmaktadır. şirket; Türkiye’de, araştırmalarını 40 il üzerinde yürütebilen ilk ve tek kurum olma özelliğine sahiptir.

KONDA

KONDA Araştırma ve Danışmanlık Tarhan Erdem’in sahibi olduğu bir şirket… Yönetiminde Tarhan Erdem ve Bekir Ağırdır bulunuyor. 

KONSENSUS

AK PARTİ’ye yakınlığıyla bilinen şirket

A&G

A&G, Adil Gür’ün şirketi. 1997 yılında kuruldu, genel müdürü sosyal demokrat olarak bilinen bir isim Adil Gür. Son dönemde hükümetle yakın ilişkiler içerisinde bulunduğu biliniyor.

SONAR

SONAR Araştırmanın sahibi Hasan Bayrakçı ise, 1999 seçimlerinde MHP’den İstanbul milletvekili adayı olmuştu. Dolayısıyla, şirketi de milliyetçi camiaya yakın… Ancak son zamanlarda CHP’ye yakınlaştığı da iddia ediliyor.

Gezici

Gezici Araştırma da son dönemde popüler olan ve Gezici ailesine ait olan bir araştırma şirketi… Şirket, Atatürkçü kimliği ve CHP’ye yakınlığıyla tanınıyor.

izdusummedya.com
Bu haberin tüm hakları izdusummedya.com'a aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

İZDÜŞÜM MEDYA SAYFASINI
YORUMUNUZU YAZIN ...
Farklı olanı seçin:
# # # # # #
izdusummedya.com